Yüz yogası, yüz etrafındaki kırışıkları önlemek amacıyla yapılan mimik ve jest hareketleridir. Bu hareketler ile yüz kasları tetiklenir. Hareketler defalarca tekrarlandığında ise yüzdeki güçsüz kaslar kuvvetlenir. Böylelikle göz altı gibi bölgelerin sarkmasının önüne geçilir. Estetik bir görüntüyü sağlamak için tekrarlanan her türlü mimik veya jest, yüz yogası ismi ile anılır.
Yüz Yogası Nasıl Yapılır?
Yüz yogası ile yüzünüzdeki kaslar güçlenir. Bu güçlenme ile cildinizin bozulma oranı en aza iner. Evde çok basit bir şekilde uygulanabilecek olan yüz yogasının ilk adımı, temizliktir. İlk olarak cildinizi kirlerden arındırmanız gerekir. Sabunlu bir su ile yüzünüzü yıkamanız yeterli olacaktır. Sonrasında bir ayna karşısına geçin. Telefonunuzun kamerasını da açıp hareketleri uygulayabilirsiniz.
Kendinizi ve yapacağınız hareketleri görmek, hata oranınızı en aza indirecektir. Rahatlayın ve gevşeyin. Dik bir duruş pozisyonu alın. Kollarınızı ve omuzlarınızı serbest bırakın. Derin derin nefesler alıp verin. Bir tüy kadar hafif olduğunuzu farz edin. Yüz yogası için en temel prensip, rahatlıktır. Adeta vücudunuzun uzuvlarının kontrolünü unutun.
Kaş Ortası Kırışıklıkları
Vücudumuzu ayarladığımıza göre ilk hareketimize geçebiliriz. İlk hareketimiz, kaş ortasında bulunan sinir bozucu çizgilerimizdir. Bu çizgileri yok etmek için sol elinizin işaret parmağını kaşlarınızın olduğu yere getirin. Orta pozisyona getirdikten sonra hafif bir şekilde baskı uygulayın. Sol elinizi sabit tutarak sağ elinizin işaret parmağını alnınızın ortasına konumlandırın. Her iki parmağınızı da aşağıdan yukarıya doğru hafif bir şekilde bastırarak çıkartın. Ta ki sağ işaret parmağınızın saç köklerine ulaşıncaya kadar. Ulaşınca derin bir nefes verip bu yüz yogası hareketini en az 7 defa tekrarlamalısınız. İşlem sonrası kaş ortanızda olan gerilimi fark edeceksiniz.
Kaz Ayakları ve Göz Çevresi
Kaş ortası kırışıklarınızı hallettiğinize göre bir diğer yoga hareketine geçebiliriz. Kaz ayaklarınıza ve göz çevrenizde bulunan kırışıklıklara çok iyi gelecek bu harekete başlamadan önce ellerinizi ısıtın. Yanınızda çayınız varsa çay bardağını tutarak, kalorifer peteğine dokunarak veya iki elinizi sürterek ısıtabilirsiniz.
Daha sonra avuç içlerinizi şakaklarınıza yerleştirin. Yerleştirdikten sonra hafif bir şekilde bastırmayı da ihmal etmeyin. Ellerinizi kulağınızın üst taraflarına doğru hafif hafif çekin. Çekerken elinizi serbest bırakmayın. Yüz yogası eylemini gerçekleştirirken gerilimi hissetmek çok mühimdir. Gerilimi kaybetmeden kaşlarınızı çatın. Çatarken elinizi kulak üstünüze doğru çekmeyi ihmal etmeyin. Bu hareketi yine 7 defa tekrarlamak göz çevrenizde bulunan kırışıklıklara iyi gelecektir.
Göz Altları
Kaz ayakları ile beraber gözünüzün üst tarafını gerdiğimize göre sıra göz altımızda. Bunun yapılışı diğerlerine göre çok daha basittir. İlk olarak işaret parmağınızı göz çukurlarınıza koyun. Hafif bir şekilde bastırıp 10 saniye kadar bekleyin. Bastırırken yukarıdan aşağı doğru hareketler uygulayın. Bu hareketi bir dakika kadar yapmanız yeterli olacaktır.
Yüz Yogasının Faydaları
Yüz yogası, başta da söylediğimiz gibi yüzümüzdeki kırışıklıkları ve sarkmaları önler. Fakat tek artısı bu değildir. Yüz yogasında uygulanan teknikler, yüzeyde ‘’lenfatik’’ hareketliliğini arttırmaktadır. Lenfatik, lenfleri hareket ettirmek amacıyla kas veya eklemlerin gevşemesine verilen isimdir. Bu hareket sonrası ciltte biriken toksinlerin uzaklaşması sağlanmaya çalışılır.
Yoga hareketleri aynı zamanda cildin oksijen alınımına da etki etmektedir. Normalde alınan oksijen miktarı ile yüz yogası sonrası alınan oksijen miktarında farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Oksijen artışı ile cildin tazeliği, parlaklığı, güzelliği korunmuş olur. Hareketlerin temel noktası, hafif baskılı harekettir. Bu hareketler, kan dolaşımına pozitif yönde bir etki edebilir. Hareketler sonucu kan basıncınız artabilir ve kalbiniz, normalden çok daha fazla ritim tutabilir. Kalp egzersizleri yani kardiyoaktif yönü de olduğunu bu bağlamda söyleyebiliriz.
Yanaklar
Yüzümüzün üst kısmını göz altları ile bitirmiş bulunmaktayız. Bundan sonraki yüz yogası hareketlerin hepsi yüzümüzün alt kısımları için. Ve bunların arasında ilk olarak yanaklar geliyor. Hareket için ilk olarak elinizi yumruk yapın. Yumruk yaptığınız elinizin dış kısmını burun kenarlarınıza denk getirin. Bu bölgeden elmacık kemiklerinize kadar hafice bastırın.
Dudak ve Ağız
İki orta ve işaret parmağınızı dudağınızın üst tarafına yerleştirin. Hafifçe bastırın. Bastırırken gülümseyin. Gülümsediğinizde bastırdığınız yerdeki gerilimi hissedeceksiniz. Bu gerilimi sabit tutarak ağzınızı şekilden şekle sokun. Yüz yogası için en önemli nokta hareketi bırakmayışınızdır. Bölgedeki gerginlik ve hafif baskı ufak bir kızarıklığa dönüşene kadar harekete devam edebilirsiniz.
Boyun
Köprücük kemiğinize parmaklarınızı yerleştirin. Yukarıdan aşağıya, aşağıdan yukarıya doğru nazikçe bastırarak elinizi gezdirin. Aynı hareketi gıdı bölgenize de uygulayabilirsiniz. Gıdı ve boyun için bu hareketi, birer dakika yapmanız ideal olacaktır. Hareket sonrası, kalp ritminizin hızlandığını da ilk elden göreceksiniz.