9.08.2022
Vegan Kore Kozmetik Ürünleri
Vegan Kore Kozmetik Ürünü Nedir?
Veganlık, ilk olarak The Vegan Society kurucularından biri olan Donald Watson tarafından 1988 senesinde tanımlanmıştır. Hayvansal kökenli ürünleri kullanmayı reddeden yaşam biçimine sahip kişilere ‘’vegan’’ denir. Vegan kozmetik ürünlerinin içeriğinde hiçbir hayvansal kaynaklı madde kullanılmaz.
Dünyanın en başarılı kozmetik malzemelerinin üretildiği Kore ürünlerinde uzun yıllar boyunca hayvansal içerikler kullanıldı. Ancak gelişen dünya ile beraber başarılı Kore kozmetik malzemelerinin, vegan ikameleri üretilmeye başlandı ve hayvansal kökenli içeriklerden uzak, vegan kozmetik ürünleri deneyenlerin yüksek seviyede memnuniyete sahip oldukları ortaya çıktı.
Cruelty-Free Kozmetik Ne Demek?

Vegan kozmetik ürünleri, içerisinde hayvansal maddelerin olmaması ile bilinse de bu şekilde tanımlanan malzemelerin tamamı hayvansal içeriklerden uzak değildir. Bunun en önemli sebebi ise üretilen ürünlerin büyük bölümünde olduğu gibi kozmetik ürünlerin de sağlık odaklı birtakım deneylerden geçmesidir. Bu deneyler, uzun yıllardır hayvanlar üzerinde yapılmaktadır.
Son yıllarda, deneylerde hayvanlara verilen zararların ve canlıların yaşadığı zulmün insanlar tarafından öğrenilmesi üzerine birçok marka bu deneyleri bırakarak farklı yöntemlere başvurmaya başlamıştır. Bazı markalar ise vegan içerik kullanmalarına rağmen hayvan deneylerine devam etmektedirler. Cruelty-Free kozmetik ürünleri, hayvanlar üzerinde deney yapmaz.
Veganlar İçin Kozmetik Ürünleri
Özellikle son yıllarda birçok kozmetik ürünü, vegan olarak üretilmeye başlandı. Bu malzemelerin arasında nemlendirici kremler, tonikler, temizleyici köpükler, makyaj temizleyiciler, maskeler gibi cilt bakım ve temizlik ürünleri bulunur. Bunların yanı sıra rujdan fara, fondötenden pudraya, rimelden göz kalemine kadar her kategoriden makyaj malzemesi de vegan olarak üretilip piyasaya sunuluyor.
Vegan Kozmetik Ürünü Nasıl Anlaşılır?

Kullandığınız ürünün vegan olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? Bazı ürünlerin üzerinde direkt olarak vegan olduğu yazar. Bunun dışındaki ürünlerde ise bir kenarında yaprak bulunan yeşil renkli ‘’V’’ harfi yer alır. Ayrıca cruelty-free ürünlerde ise bir tavşan ikonu bulunmaktadır. Ancak bu işaretler her zaman yeterli ve güvenilir görünmediğinden, tercih edeceğiniz malzemenin içindekiler listesini incelemelisiniz.
Vegan ürünlerde kesinlikle bal, salyangoz özü, balmumu, kollajen, süt ve shellac bulunmamalıdır. Hayvansal madde olduğu bilinen bu ürünlerin yanı sıra hayvan kökenli olma ihtimali bulunan maddeler ise keratin, üre, stearik asit, sentetik balmumu, laktik asit, hyalüronik asit, biotin, skualen, gliserin ve cetyl alkoldür. Saydığımız içeriklerin dışında olası hayvansal kökenli maddeleri öğrenmek için PETA’nın yayınladığı listeyi inceleyebilirsiniz. Malzemelerin içerisinde bu maddelerden biri varsa eğer detaylı bilgi almak için markayla iletişime geçebilirsiniz.
Hayvanlar Üzerinde Test Edilmez

Vegan malzemelerin büyük bir bölümü ve cruelty-free malzemeler, hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürünlerdir. Bunun anlamı, kozmetik ürünün geliştirilme ve piyasaya sunulma aşaması boyunca hiçbir hayvanın zarar görmediğidir. Ancak bu, ürünlerin hiçbir deneyden geçmediği anlamına gelmez. Oldukça fazla kullanılan ve direkt olarak cilde temas edilen bu ürünler, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Bu nedenle hiçbir canlının zarar görmesine izin verilmeden, yeni geliştirilen yöntemlerle sağlık testleri yapılır.
Vegan Ürünler Geleneksel Olanlardan Daha Mı Az Etkili?

Vegan içerikli ürünlerin, geleneksel ürünlere oranla daha düşük etkili olduğuna dair hatalı bir yaygın düşünce bulunuyor. Ancak bu düşünce, büyük bir yanılgıdır. Hayvansal içeriklerin, ürünlerde kullanılması oldukça kısa bir süreci kapsar. İnsanlık tarihi, binlerce yıldır bitkisel kaynaklı ürünler kullanmaktadırlar. Teknolojinin gelişmesinden ve seri üretime geçilmeden öncesinde, insanlar kullanacakları ilaç ve bakım malzemelerini bitkileri kullanarak yaparlardı.
Bitkisel formüle sahip malzemeler, sanılanın aksine cilt sağlığı açısından daha etkili ürünlerdir. Hayvansal içeriklerin yoğun kullanımı, düşük maliyet ve kolay hammadde olması sebebiyle artmıştır. Günümüzde ise piyasaya sunulan neredeyse bütün ürünlerin vegan ikameleri bulunuyor.
Hayvansal Kaynaklı Kozmetik İçerik Maddelerine ve Bunların Vegan İkamelerine Örnekler
Kozmetik ürünlerin içerisinde hayvan kökenli birçok farklı madde yer alır. Bu maddelerin, cilde farklı etkileri bulunuyor. Vegan ürünlerde aynı özelliklere sahip ikame maddeler tercih edildiğinden ürünlerdeki etki seviyesi düşmez. Hatta bazı durumlarda hayvansal içeriklerden daha yüksek etki yaratırlar.
- A Vitamini - Çoğunlukla balık, tereyağı veya yumurtadan üretilen yaşlanma karşıtı özelliğiyle bilinen vitamin, vegan ürünlerde meyvelerden elde edilir.
- Balmumu - Nemlendirici etkiye sahip balmumuna ikame olarak kondelilla mumu, hindistancevizi yağı veya karnauba mumu kullanılabilir.
- Arısütü - Besleyici arısütünün yerine aleo vera özü ideal bir tercihtir.
- Propolis - Antibakteriyel propolisin yerine ise meyan kökü özü tercih edilir.
- Shellac - Parlaklık vermesi sebebiyle oje ve saç ürünlerinde kullanılan shellac maddesinin, vegan versiyonu olarak bitki mumları bulunuyor.
- Kolesterol - Pek çok ürün içeriğinde yer alan kolesterol, soyadan da elde edilebiliyor.
- Misk - Parfüm ve vücut kokularında tercih edilen misk maddesinin alternatifi labdanum yağı olarak göze çarpar.
- Lesitin – Besleyici özellikleriyle öne çıkan, yumurta veya sinir dokusundan üretilen maddenin, bitki özlü alternatifi soya ve ayçiçeği tohumlarından üretilir.
- Hyaluronik Asit – İnsan vücudunda da bulunan ve yaşlanma karşıtı özelliği ile çok fazla tercih edilen bu asit tipi, bir süredir hayvansal maddelerden değil Streptococcus equi bakterilerinden üretiliyor.
- Lanolin - Yumuşatma etkili materyalin muadili, bitki yağları olarak öne çıkıyor.
- Sistein – Boynuz ve hayvan tüylerinden üretilen sistein, vegan ürünlerde ceviz veya ayçiçeği tohumundan elde ediliyor.
- Kitin – Saç bakım ürünlerinin olmazsa olmazı kitin, keçiboynuzu zamkından ortaya çıkarılabiliyor.
- Elastin – Esnekliği artıran bu materyal, bığday ve soya proteininde de bulunmaktadır.
- Gliserin – Kremlerin neredeyse tamamında yer alan gliserin, bitkisel yağlardan elde edilebilmektedir.
- Guanin – Ruj, far, oje gibi renkli ürünlerde kullanılan bu madde balık pullarından üretilir. Ancak mikadan da elde edilebilir.
- İpek – Çoğunlukla tekstil ürünlerinde karşımıza çıksa da kozmetik ürünlerde de yer alan ipeğin muadili ise aloe vera ve mika olarak bilinir.
- Cochineal – Pigment için tercih edilen madde, kırmızı ve mor tonları verir. Doğal bitki pigmentleri olan soğan kabuğu, çilek, mürver, pancar gibi ikameler tercih edilir.
- Keratin – Saç ürünlerinde tercih edilen bu madde, soya proteinleri ile ikame edilebilir.
- Kollajen – Neredeyse her kozmetik ürününde bulunan protein tipi, cilt için birçok olumlu etkiye sahiptir. Hayvan kökenli bu madde, deniz yosunlarından üretilen fito kollajen ile değiştirilebilir.
Vegan Kozmetik Ürünlerine Örnekler
Vegan kozmetik ürünleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Temizleyici köpük, tonik, nemlendirici krem, göz kremi, dudak kremi, saç kremi, saç yağı, yüz serumu, vücut kremi, vücut losyonu, yüz ve saç maskesi, el kremi, peeling, ruj, fondöten, pudra, allık, rimel, göz kalemi, dudak kalemi, makyaj sabitleyici sprey gibi her cilt tipine ve her ihtiyaca uygun ürün, bu yelpazede yer alıyor. Gelin, vegan içerikli kozmetik ürünlerinin bazılarına göz atalım.
Heimish All Clean Balm - Makyaj Temizleme Balmı

Vegan içerikli Kore kozmetik ürünleri arasında yer alan ve oldukça popüler olan makyaj temizleme balmı, zengin içeriği sayesinde cilt bariyerinizin dayanıklılığını artırıp daha dayanıklı ve pürüzsüz bir hale getirir.
Goodal Houttuynia Cordata Calming Spray Type Essence - Dinlendirici Sprey Esans

Gün boyunca birçok zararlı etkene maruz kalan ciltler için özel olarak geliştirilen formüle sahip dinlendirici sprey; cildinizi sakinleştirip yatıştırır ve hasarlı bölgeleri onarır. Ayrıca sıcak havalarda serinletici bir etkiye sahiptir.
Goodal Houttuynia Cordata Calming Mask - Dinlendirici Yüz Maskesi

Kore cilt bakımı rutininin en önemli adımlarından biri de yüz maskesidir. Dinlendirici etkisi bulunan yüz maskesi; cildinizi yatıştırırken nemlendirir ve onarır.
Goodal Houttuynia Cordata Calming Moisture Cream - Dinlendirici & Nemlendirici Krem

Özel bitki özlerinin geliştirilmesi ile üretilen krem, ciltteki yıpranmaları azaltıp nemlendirerek yatıştırmayı amaçlar. Yeni formülü ile cildinizin alt bariyerlerini de onarıp yenilenen bir görüntü sağlar.
Goodal Houttuynia Cordata Calming Toner Pad - Dinlendirici Tonik Ped

Cilt bakımının ilk adımlarından biri, temizlik aşamasıdır. Bu aşamada, cildin tamamen kirlerden ve ölü derilerden arındırılması gerekir. Tonik ped, cildinizde tahriş olumasını önleyerek hızlı bir şekilde gözeneklerinizi temizler.
Goodal Houttuynia Cordata Calming Essence - Dinlendirici Esans

Antioksidan içeriği sayesinde gün boyu yorulan cildinizi sakinleştiren ürün, cildinizi dengeleyip sağlıklı bir görüntü yaratır.
Heimish All Clean Green Foam - Cilt Temizleme Köpüğü
Temiz içerikli cilt temizleme köpüğünü, günde iki kez ıslak cildinize uygulayarak maruz kaldığınız bütün dış etkenlerden kolaylıkla kurtulabilir ve sağlıkla ışıldayan bir cilde sahip olabilirsiniz.
Goodal Houttuynia Cordata Calming pH Balancing Cleansing Foam - Dinlendirici & pH Dengeleyici Köpük Temizleyici

Dengeleyici özelliğe sahip temizleyici köpük ile cildinizi yağ ve kirden arındırarak nemlendirme aşamasına hazırlayabilirsiniz.
.png)
Tıpkı vegan ve organik ürünler gibi, hayvansal içerikli ürünler de insan sağlığı açısından olumsuz etkiye sahip değildirler. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği oranlarda ve belirlenen kimyasal içeriklerin kullanıldığı hiçbir ürün, sağlığa zarar vermemektedir. Üretim sürecinde tercih edilen bazı kimyasallar, ürünlerin raf ömrünün de uzamasını sağlayıp tüketicilerin, ürünlerden daha uzun süre yararlanmalarını sağlamaktadır.